Protest studenata sa hendikepom ispred Vlade

Studenti sa hendikepom protestuju ispred Vlade Srbije povodom odluke Ministarstva prosvete da ove studente izjednači sa ostalima kada je reč o konkurisanju za stipendije.

Naime, studenti sa hendikepom poručuju sa je prvi put ove godine Ministarstvo donelo odluku da kriterijum za dobijanje stipendije bude prosek ocena 9, a ne stepen hendikepa.

Ministarstvo je, rekao je Tanjugu izvršni direktor Udruženja studenata sa hendikepom Milan Janković, od 99 prijavljenih, dodelilo stipendije samo za šest studenata.

"Ovo nije bila praksa ranijih godina, a stipendije studentima sa hendikepom se kao vid podrške u izjadnačavanju mogucnosti dodeljuju od 2001. godine. Zbog ovoga dolazi do izražaja nekonkurentnost studenata sa hendikepom u odnosu na one iz ostalih društveno osetljivih grupa", rekao je Janković.

Ukoliko Ministarstvo ne pristane sa ispuni njihove zahteve, studenti će nastaviti da protestuju posle praznika, a žaliće se i međunarodnim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Oni se još žale i na visoke cene smeštaja u studentskim domovima i menzama, dodajući da je za to mesečno po studentu sa hendikepom neophodno izdvojiti oko 35.000 dinara, što je nivo prosečne plate u Srbiji. Oni poručuju da mnogima od njih treba i pomoć ličnog asistenta i poseban prevoz.

Oni koji nisu na budžetu, ukazali su studenti koji protestuju ispred vlade, primorani su da plaćaju tržišto-ekonomske cene, što je pored svih njihovih dodatnih potreba, za mnoge neizvodljivo.

"Studenti sa hendikepom imaju brojne probleme i barijere sa kojima se susreću svakog dana u procesu obrazovanja", poručio je Janković.

On je dodao da su oni jutros imali neformalan sastanak sa pomoćnikom ministra prosvete Slobodanom Stuparom koji im je kazao da je to minsitarstvo "uradilo sve što je u njihovim mogućnostima" da pomogne ovoj grupi studenata.