Studenti sa hendikepom traže da svi dobiju stipendije

Udruženje studenata sa hendikepom saopštilo je danas da nije zadovoljno objavljivanjem konačne rang liste učenika i studenata sa invaliditetom za dodelu stipendija u 2012. godini ukazujući da se na njoj našlo samo 39 studenata, od 133 koliko je bilo predviđeno.

Kako je najavljeno, studenti sa hendikepom će se sutra okupiti ispred prostorija Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, i zatražiti od nadležnih da svi studenti sa invaliditetom koji su konkurisali za stipendiju, ostvare pravo na njeno korišćenje. Predviđeno je bilo da se dodeli 133 stipendije studentima i 23 stipendije učenicima sa invaliditetom.

U saopštenju se dodaje da je 24. maja objavljena preliminarna rang lista studenata na kojoj se našlo 75 studenata sa invaliditetom, potencijalnih stipendista i 59 koji ne ispunjavaju uslove Konkursa.

Studenti koji su smatrali da po revidiranim kriterijumima ispunjavaju uslove za stipendiju, a nisu se našli na preliminarnoj rang-listi, podneli su žalbe Gradskoj upravi grada Beograda. Pre pet dana na sajtu grada Beograda objavljena je konačna rang-lista studenata sa invaliditetom na kojoj se našlo samo 39 njih.

  • Centar za studente sa hendikepom Univerziteta u Beogradu i Udruženje studenata sa hendikepom ukazuju da je neophodno da se što pre revidira odluka Komisije za dodelu stipendija i da se svim studentima sa invaliditetom koji su konkurisali odobri pravo na stipendiju.

Predstavnici Udruženja studenata sa hendikepom i Centra za studente sa hendikepom Univerziteta u Beogradu obratili su se telefonskim putem predstavnicima Gradske uprave grada Beograda i zahtevali obrazloženje zašto je došlo do smanjenja broja.

Kako navode, rečeno im se da ne postoji zakonski osnov da se menjaju pravila konkursa i da se Komisija za dodelu stipendija rukovodila prvobitnim kriterijumima, uprkos ranije donetoj odluci o ublažavanju kriterijuma za njih, koji su podrazumevali da se ne uzima u obzir prijava boravišta ili prebivališta na teritoriji grada Beograda u trajanju od tri godine, već do datuma kada je Konkurs objavljen.

Takođe, ublažavanje kriterijuma se odnosilo i na to da se parametar koji se odnosio na to da student ne sme preneti ispit iz prethodne godine ne uzima u obzir, već da se stipendija omogući ukoliko su prvi put upisali određenu godinu studija.

U saopštenju se dodaje da pravo na stipendiju nisu ostvarili studenti sa invaliditetom koji imaju izuzetan akademski uspeh, odnosno ostvaruju prosečnu ocenu studija iznad osam.

"Poražavajuće je i to da je ostatak novca koji je bio namenjen stipendiranju studenata sa invaliditetom preusmeren na studente bez invaliditeta čime je povećan broj studenata bez invaliditeta koji su ostvarili pravo na stipendiju, na štetu grupe studenata koji su konstantno izloženi diskriminaciji", piše u saopštenju.